6 d’agost del 2012

Les Emocions I


Sovint, quan pregunto a les persones com se senten només saben respondre: bé o malament. Si els dic que m'ampliïn el significat de sentir-se bé és queden parats i em responen frases com "em sento bé i ja està". En aquest exemple jo entenc que senten una emoció que els és positiva, però són incapaços de descriure-la. Estan tan bloquejats que el seu cos ja no els permet de desxifrar el que estan sentint amb més profunditat.

El mateix passa quan em diuen que se senten malament: "no sé... Em sento malament però no sé què em passa." Si us sentiu així, permeteu-me que us vulgui felicitar perquè heu estat capaços de sentir que hi ha alguna cosa dins vostre que no funciona correctament, malgrat que encara no sigueu capaços de discernir el que és!



Però cal anar un xic més enllà. Fer unes quantes passes més... La paleta de les emocions és enorme, per no dir infinita... El llistat d'emocions que podem sentir com a positives, si em permeteu uilitzar aquest terme per a definir-les és tant àmplia com la que engloba el que sentim quan experimentem que les nostres necessitats no han estat satisfetes. Eps, aquí m'adono que haig de fer un parèntesis...

(Sabeu que les nostres emocions provenen de les nostres necessitats? Quan sentim un sentiment agradable vol dir que la necessitat que teníem ha estat escoltada i atesa. Per contra, quan experimentem un sentiment desagradable ens estem indicant que hi ha necessitats que cal escoltar i atendre com cal. I massa sovint no en fen cas! Sentim que estem enfadats o tristos, per exemple, i responsabilitzem a aquest estat a les altres persones, però realment som nosaltres els que ens ho provoquem!!! Però aquestes són figues d'un altre paner, que collirem un altre dia, si us sembla bé!)

Cal que aprenguem a sentir molt més el nostre ser i a no enganyar-nos ni enganyar als demés. Quantes vegades hem respost a la pregunta: Com estàs? Amb un senzill i si em permeteu "soso" bé o malament?

Ens hem cregut que per a "sobreviure" en aquesta societat, tant els homes com les dones hem de crear una armadura de ferro que en teoria ens ha de protegir i fer-nos més forts però que a la pràctica ens acaba asfixiant!!! Pensa en el famós cavaller de Robert Fisher i la seva armadura oxidada per uns moments... Quantes coses va deixar de sentir aquest cavaller? De quantes coses no era conscient?

I nosaltres? Vivim cada dia sentiments molt diversos però no ens han ensenyat a percebre'ls ni nombrar-los. Cal, però, que posem mans a l'obra i que hi busquem un remei. Ja sabem què és un sentiment i que va lligat a una necessitat. Sabem que hi ha una paleta enorme d'emocions. Però podríem dir que hi ha 4 sentiments de base, dels qual en surten tots els altres:

ALEGRIA – TRISTESA – POR – RÀBIA

Alguns dels sentiments que podem sentir quan les nsotres necessitats s'han complert: tranquil, feliç, segur, satisfet, viu, fort, lleuger, alliberat, centrat, alegre...

Alguns dels sentiments que ens indiquen que hi ha necessitats pendents d'atendre: fràgil, distant, saturat, desbordat, nerviós, esgotat, crispat, trist, enfadat...

Saps com et sents tu en aquests moments? I aquest matí, quan t'has aixecat del llit? Vols anar més enllà d'un simple bé o malament?

Et convido a escoltar-te, investigar-te, i aprendre més de tu mateix/a desenvolupant aquesta llista que jo he començat a dalt, en primer lloc, i després aprofitant-la per anotar en un dietari quin són els sentiments que t'acompanyen cada dia.

I encara més: recorda que cada sentiment és l'expressió d'una necessitat aconseguida o pendent d'aconseguir. Si ja l'has aconseguit, dona't el plaer de felicitar-te; i si descobreixes que encara està pendent, marca't el propòsit per aconseguir-la i girar la truita de l'emoció que sents.

Un plaer!

Gemma Paraire i Foraster
Article publicat el 2 de juliol al bloc personal